Когато детето ви е ухапано от някакво животно

Повечето ухапвания от животни се случват с децата в предучилищна и училищна възраст. Най-често ухапванията са по лицето, ръцете и краката. Понеже децата най-често стават жертви на подобни травми, много е важно да им обясните, че животните могат да бъдат опасни и да ги научите да бъдат внимателни при общуването си с тях. Малките деца винаги трябва да бъдат под наблюдението на възрастни, ако в близост до тях има някакво животно.



Ухапванията от кучета се срещат най-често. Техният пик е през летния период. Повечето такива инциденти стават, когато кучето е раздразнено или обезпокоено по време на сън или хранене. Според статистиката, ухапванията от кучета при момчетата са два пъти повече, отколкото при момичетата. Най-разпространените места на такива ухапвания при децата са ръцете, главата и шията.



Ухапванията от котки обикновено водят до по-дълбоки прободни рани, отколкото при кучетата. Затова и рискът от развиване на бактериална инфекция е по-голям, поради сложността на дезинфекцията на раните.



Ухапванията от екзотични домашни животни като плъхове, мишки, джербили и др. могат да доведат до заразяване с някои болести, включително и бяс, особено ако липсва сертификат за ваксинация против дадено неизлечимо заболяване. Ухапванията от някои одомашнени животни като игуаните, например, могат да бъдат опасни само поради евентуално развитие на инфекция, без да крият други опасности.



Ухапванията от домашни животни не са по-малко опасни. Конете, кравите и овцете имат мощни челюсти. Тяхното ухапване води до размачкване на тъканите. Възможните последствия включват инфекции, заразяване с тетанус или бяс.



Нападенията и ухапванията от диви животни могат да се случат по време на лов, къмпинг или планински туризъм. Както в случаите с домашни животни, най-вероятно е раната да се инфектира, както и да се заразите от тетанус или бяс.

Най-често децата стават жертва на ухапвания от домашни животни - кучета и котки, много по-рядко от диви животни. Най-опасни са болните от бяс животни.


Ухапванията могат да бъдат:
  • Леки (недълбоки ухапвания по раменете, ръцете, краката или тялото).
  • Средни (повърхностни единични ухапвания, драскотини от зъби).
  • Тежки (всички ухапвания по главата, лицето, шията, пръстите на ръцете; всички дълбоки ухапвания; всички ухапвания от диви хищници).


Първа помощ:
  • Добре промийте раната с вода и сапун.
  • Притиснете раната за няколко минути със стерилна марля, за да преустановите кървенето.
  • След спиране на кървенето обработете краищата на раната с йодна тинктура и намажете с антибиотичен крем или друго противомикробно средство.
  • Покрийте раната със стерилна превръзка.
  • Потърсете медицинска помощ още същия ден.

Ако през последните 5 години не сте били ваксинирани против тетанус, обезателно кажете това на лекаря.

Какво да правите с животното

Ако не познавате стопанина на животното, което е ухапало вас или вашето дете, веднага потърсете медицинска помощ. Възможно е животното да е болно от бяс.

Ако животното изглежда домашно, опитайте се да намерите стопанина му. Изяснете дали животното е ваксинирано против бяс, дали има всички необходими ваксини. Помолете стопанина да вземе справка от ветеринарната клиника за здравословното състояние на животното, както и за проведените ваксинации против бяс. То трябва да бъде наблюдавано в течение на 10 дни. Ако в този период се проявят признаци на заболяване, почине от бяс или нещо друго, избяга (изчезне), тогава пострадалият непременно трябва да се подложи на ваксинация против бяс. Ако животното остане здраво в течение на 10 дни, тогава няма нужда от допълнителни ваксини.

Безопасно общуване с животните
  • Никога не безпокойте животното по време на хранене.
  • Не дърпайте животните за ушите или опашката.
  • Поемайте животното на ръце бавно, без резки движения, така че да не го изплашите.
  • Мийте ръцете си винаги, след като сте галили животно.
  • Не хранете диви или непознати животни.
  • Не пъхайте пръстите си в клетките на животните.
  • Научете децата непременно да казват на възрастните, когато ги ухапе някое животно.
  • Извеждайте животното на разходка само на повод.



Най-често хапят кучетата. Ако кучето ви заплаши, никога не крещете и не бягайте. Стойте спокойно с отпуснати надолу покрай тялото ръце. Не гледайте кучето в очите. Когато то загуби интерес към вас, започнете бавно да отстъпвате назад дотогава, докато не изчезнете от зрителното му поле. Ако кучето ви нападне, защитете се с връхната си дреха, чантата или някакъв друг предмет. Ако паднете или кучето ви захапе за крака, свийте се на кълбо, закрийте ушите си с ръце и не мърдайте. Старайте се да не викате и да не се въртите. Ако кучето ръмжи или започне да ръмжи, когато го наближите, бавно се отдалечете. В никакъв случай не бягайте!

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 18:16 от BG-Mamma™