Пачи крак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пачи крак
Пачи крак от широколистна гора във Франция
Пачи крак от широколистна гора във Франция
Класификация
царство:Гъби (Fungi)
отдел:Базидиеви гъби (Basidiomycota)
клас:Агарикални гъби (Agaricomycetes)
разред:Кантарелови (Cantharellales)
семейство:Cantharellaceae
род:Cantharellus
вид:Пачи крак (C. cibarius)
Научно наименование
Fr., 1821
Синоними
  • Craterellus cibarius Quél., 1888
  • Cantharellus neglectus Eyssart. & Buyck, 2000
  • Cantharellus cibarius f. neglectus M.Souché, 1904
  • Cantharellus carneoalbus R.Heim, 1960
  • Cantharellus rufipes Gillet, 1874
  • Cantharellus cibarius var. flavipes Eyssart. & Buyck, 2000
  • Cantharellus cibarius var. rufipes Cooke, 1883
  • Cantharellus cibarius var. squamulosus Eyssart. & Buyck, 2000
  • Cantharellus cibarius subsp. squamulosus A.Blytt, 1905
  • Cantharellus cibarius var. albidus Maire, 1937
  • Cantharellus cibarius var. albipes Peck, 1903
  • Cantharellus cibarius var. carneoalbus Corner, 1966
  • Cantharellus cibarius var. inodorus Velen., 1939
  • Cantharellus cibarius var. latifolius Heinem., 1966
  • Cantharellus cibarius var. longipes Peck, 1903
  • Cantharellus cibarius var. multiramis Peck, 1901
  • Cantharellus cibarius var. nanus Corner, 1966
  • Cantharellus cibarius var. neglectus Sacc. & D.Sacc., 1905
  • Cantharellus cibarius var. pallidifolius A.H.Sm., 1968
  • Cantharellus cibarius var. pallidus R.Schulz, 1924
  • Cantharellus cibarius var. salmoneus L.Corb., 1929
  • Cantharellus cibarius var. squamosus Murr, 1916
  • Merulius alectorolophoides Gmelin, 1792
  • Merulius cibarius Westend., 1849
  • Agaricus alectorolophoides Schaeff., 1774
Пачи крак в Общомедия
[ редактиране ]

Пачи крак (Cantharellus cibarius) е вид базидиева гъба. Обозначава се още с имената жълтурка, лаберка и дивисилка.

Характерни белези[редактиране | редактиране на кода]

  • Гугла: С диаметър от 5 до 8 см при развитата гъба. При младата гъба ръбът на шапката е извит навътре, а при развитата – обърната навън и гъбата е с фуниевидна форма. Кожицата е с жълто-оранжев цвят и не се отделя. Плодното месо на гъбата е в същия цвят, твърдо с характерен аромат.
  • Пластинки: Спороносният слой се състои от бръчки, наподобяващи пластинки, които не са същински. Те са ясно разделени една от друга, заловени за пънчето и спускащи се почти до основата му.
  • Споров прашец: бледожълт.
  • Пънче: високо до 5 – 6 см и дебело около 2 – 3 см: при младата гъба е с жилаво месо, което се цепи лесно на жилки, а при застаряващата гъба е кухо. Често в основата е изкривено.

Гъбата расте през пролетта, лятото и есента в широколистни и иглолистни гори, като плододава и в сравнително по-сухо време. Среща се в горска шума, горски поляни и в мъх, но винаги наблизо растат живи дървета, с които гъбата съжителства чрез микоризна симбиоза. Има слаб аромат на кайсии, който се долавя при по-големи количества. Характерно за пачия крак е обемът на неговото плододаване да варира драстично всяка година.

Събиране и съхранение[редактиране | редактиране на кода]

Желателно е гъбите да се събират сутрин рано, преди вдигане на росата, въпреки че събирането им през останалата част на деня не влияе на вкусовите им качества.

Пачият крак е издръжлива гъба, подходяща за сушене или консервиране. В сурово състояние издържа до 10 дни в хладилник. Суши се на открито, без допълнителни обработки. Преди да се използва, сушената гъба се потапя за около час в студена вода, за да възвърне вида и цвета си.

Събира се масово в България за износ в чужбина.

Използване в кулинарията[редактиране | редактиране на кода]

Профил на пачи крак от смесена гора край яз. „Доспат“

Пачият крак е високо ценена гъба за приготвяне на различни ястия. Добре се комбинира с яйца, кашкавал и различни меса. Приготвя се чрез варене, пържене или печене, а поради твърдостта ѝ времето за кулинарна обработка е по-дълго.

Двойници[редактиране | редактиране на кода]

Пачият крак може да се сбърка на външен вид със силно отровния вид горчива миризливка (Omphalotus olearius). Различават се по място на растеж: пачият крак расте само на почва, а горчивата миризливка – на изгнила широколистна дървесина. Друг възможен двойник, който се среща из цяла Европа и Северна Америка, е оранжевият лъжлив пачи крак (Hygrophoropsis aurantiaca). Този вид е слабо отровен и най-много може да развали вкусовите качества на гозба от пачи крак.

И двата вида двойници имат истински пластинки, докато истинският пачи крак има бръчки, наподобяващи пластинки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Echter Pfifferling в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​