За нас
За Радио Китай
Пишете ни
in Web bulgarian.cri.cn
Полезните свойства на глога
2012-10-24 15:25:56 cri

През есенните дни сигурно често сте минавали покрай този храст и червените му плодове са првличали погледа ви, но едва ли сте се замисляли колко полезни могат да се окажат те.

Глогът представлява храстовидно дърво, което достига височина от 5-14 метра и се среща в Европа, Северна Африка и Азия.Той е известен като лечебно средство още от древни времена.У нас той е популярен като добро средство, което подобрява работата на коронарните артерии и сърдечния мускул получава повече кислород.Освен това се увеличават сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв.Консумирането на глог регулира сърдечния ритъм и артериалното налягане.Тъй като подобрява кръвообращението, той е подходящ и за хора, които страдат от студени ръце и крака.Най-голямото предимство на глога е, че успокоява нервната система.За да усетите лечебния ефект от глога, трябва да го ядете или пиете продължително време и то системно.Освен пресни, могат да се използват и сушени плодове.Друга характерна черта на това растение е, че всяка негова част е лековита. Той е богат на витамин С, антиоксиданти, танини, флавоноиди, каротин.

Ето няколко рецепти, които препоръчват българските народни лечители:

1. За нормализиране на високо кръвно налягане:

В затворен съд сварете 1 супена лъжица плодове от глог в 1 ч.ч. вода.Оставете да престои 2 часа върху горещ котлон, без да ври.За целта може да използвате и термос.След това прецедете и приемайте по 3 супени лъжици по 3-4 пъти на ден.

2. Рецепта на Петър Димков за хронична сърдечна недостатъчност:

80гр. цвят от глог, 40гр. корени от валериана, 40гр. стръкове от гороцвет.Две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл. кипяща вода.Пие се по 3 пъти на ден преди ядене по 5 кафейни чашки.

3. Рецепта на Петър Димков за склероза и хипертония в първи или втори стадий:

4 с.л. цветове и листа от глог се заливат с 1л. кипяща вода.Захлупват се и се оставят да престоят 1 час.Прецедената течност се пие преди ядене сутрин, обед и вечер по 1 кафейна чашка.

4. Сладко от глог при стенокардия:

Плодовете на глога се претриват със захар в съотношение 1:1 и яжте по половин супена лъжица 2-3 пъти на ден преди ядене или 45 минути след това.

5. Спиртна настойка от глог при сърдечни проблеми:

1 с.л. цветове или плодове от глог се заливат с 1 чаша ракия.Съдът се затваря и престоява на тъмно 1 седмица.След това се прецежда през марля.Приемат се по 20-25 капки, разтворени в малко вода по 3-4 пъти на ден преди ядене.

За разлика от България, тук в Китай глогът се употребява широко в ежедневието.Освен като лекарство, от него се приготвят сладка и пестил, пие се като чай, добавя се в каши и ястия.От глог се приготвя и една от типичните за Пекин храни, която се продава по всяко време на годината навсякъде- и по магазините и по улиците.

Традиционната китайска медицина използва нарича глога „плодът-лекарство".Тъй като той е кисел и леко сладък на вкус, има свойството да подсилва действието на стомашните киселини, затова се счита, че подпомага храносмилането.Освен това е много ефикасно средство за лечението на някои женски болести.Тъй като плодът е червен на цвят, което предполага, че е полезен за жените след раждане, когато има застой на кръвта или проблеми с менструацията, подобрява кръвообращението.Затова може да се използва за лечението на болести, които са свързани със застой на кръвта.

Ето няколко китайски рецепти с глог:

1. Каша с ориз и глог

За тази рецепта е желателно да използвате узрели сушени плодове от глог.Накиснете за малко във вода 10-15 гр.от плодовете.След това ги оставете да поврат в 150мл. вода.След като пуснат сока си, добавете още около 400 мл. вода и 50гр. ориз.След като оризът се свари добавете захар на вкус.

Тази каша е подходяща да се яде от хора, които страдат от липса на апетит, деца, които имат проблеми с усвояването на храната или възрастни, които имат проблеми с храносмилането.

2. Чай от глог и листа от лотос

Необходими са ви 15гр.сушени плодове от глог, 10 гр. листа от лотос, 5гр. хризантеми, 10 гр. семена от касия.Запарете ги във вода и пийте от чая.Този чай е подходящ като допълнени при лечението на наднормено тегло, за регулиране на високото кръвно налягане и лошия холестерол в кръвта, както и за диабетици.

3. Чай за преяждане

30гр. пресни плодове от глог, 10 гр. сушени кожички от воденички, 10гр. сушени кори от мандарини, 10гр. чаени листенца, 3 парчета пресен джинджифил.Оставете ги да кипнат два пъти и прецедете.Пийте по 100 мл. три пъти на ден.Този чай заздравява далака, отваря апетита, действа много добре на храносмилането, особено ако сте преяли и чувствате корема си подут.

4. При болезнена менструация

Известният лекар от династия Цин, Джан Сичун, използвал глог за лечението на женски болести.Той имал една пациентка, на която цикълът й закъснявал, коремът и се подувал.Тя се обърнала към Джан Сичун за помощ.Това, което й препоръчал той било именно глог.След като го консумирала известно време, застоят на кръвта и енергията бил елиминиран и цикълът й се нормализирал.

Благодарение на свойството си да подобрява кръвообращението, глогът се оказва добро природно средство при проблеми с менструалния цикъл.Ето една рецепта, която може да приложите при подобни проблеми:

Изчистете 1 кг. глог от семките и го измийте.Сложете вода и го оставете да ври на слаб огън.След като глогът се свари, добавете 250гр. кафява захар и варете още 10-15 минути.Започнете да вземате по 30 мл. сутрин и вечер 3-5 дни преди началото на цикъла и продължете 3 дни след цикъла.Ще усетите ефекта след 3 лечебни цикъла.

Предполагам, че много от дамите, които се опитват да отслабнат, ще са заинтригувани от благоприятното въздействие на глога, но специалистите препоръчват да бъдат внимателни и да не прекаляват с консумацията му, защото могат да си навредят.приемането на големи дози може да предизвика гадене, световъртеж, нарушения на сърдечните съкращения. Причина за появата на главоболие е разширяването на кръвоносните съдове в и около мозъка.

Другото нещо, за което също трябва да внимавате е да не пиете чай от глог на празен корем, особено ако имате чувствителен стомах.

Ако сте с ниско кръвно налягане или кърмите също трябва да подходите много внимателно към лечението с глог.

Още подобни теми
Коментари
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China