Рогоспорангиеви мъхове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рогоспорангиеви мъхове
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Рогоспорангиеви мъхове (Anthocerotophyta)
клас:Рогоспорангиеви мъхове (Anthocerotopsida)
разред:Рогоспорангиеви мъхове (Anthocerotales)
семейство:Рогоспорангиеви мъхове (Anthocerotaceae)
Научно наименование
Dumort., 1829
Обхват на вкаменелости
Рогоспорангиеви мъхове в Общомедия
[ редактиране ]

Рогоспорангиевите мъхове (Anthocerotaceae) са семейство неваскуларни растения, единствени в подклас Anthocerotidae и разред Anthocerotales. Той включва около 100 вида, като продължават да бъдат откривани нови. Смята се, че рогоспорангиевите мъхове са една от най-старите групи съществуващи и днес сухоземни растения.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Класификацията на рогоспорангиевите мъхове е обект на изследвания, продължаващи и днес. Традиционно те са причислявани към отдел Мъхове (Bryophyta). Днес се смята, че такава група е парафилетична, така че те са отделени в самостоятелен отдел Anthocerotophyta, като в Bryophyta остават само същинските листнати мъхове. Отдел Anthocerotophyta включва само един клас (Anthocerotopsida). Според някои класификации той включва само разред Anthocerotales, докато според други род Notothylas се отделя в самостоятелен разред Notothyladales, поради своите необичайни характеристики.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Гаметофитът на рогоспорангиевите мъхове обикновено представлява дисковиден или лентовиден талом с размери 1 – 5 cm. Характерно е, че клетките при почти всички видове съдържат само по един хлоропласт, което е обичайно за алгите, но не и за растенията. Таломът се прикрепва към земята с прости ризоиди по долната си повърхност. По горната повърхност са разположени антеридии и архегонии. Спорофитът се развива след оплождане на яйцеклетката в архегония. От гаметофитната тъкан израства спорангий с дължина над 1 cm, откъдето идва и наименованието на рогоспорангиевите мъхове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Тонков, Спасимир и др. Систематика на висшите растения. София-Москва, Пенсофт, 2005. ISBN 978-954-642-228-6.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hornwort в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​