"Дървета на бъдещето" ще заменят традиционното залесяване в Странджа

"Дървета на бъдещето" ще заменят традиционното залесяване в Странджа

© Цветелина Ангелова

Изпълнителната агенция по горите започва да прилага в Странджа нов природосъобразен метод за стопанисване на гори, на който разчита да увеличи производството на висококачествена дървесина с минимални средства и при опазване на околната среда.


Същността на метода е, че вместо традиционното залесяване се полагат грижи за избрани дървета. Те са  наречени "дървета на бъдещето" и се подбират по доброто им качество и жизненост. Дърветата трябва да са равномерно разпределени по цялата площ. Отглеждани по нови метод, те дават дървесина без чепове, с равномерни годишни пръстени и без гнилоти, посочват от агенцията. Цената на 1 куб.м подобна дървесина може да достигне до 2000 евро.


При отглеждането на "дървета на бъдещето" отпадат разходите по залесяване, тъй като се използва естественото възобновяване на гората, отбелязват от агенцията по горите. По данни на ведомството за първи път методът е приложен във Франция (областите Елзас – Лотарингия) и Германия (Саарланд), където е дал отлични резултати.


"Дървета на бъдещето" е част от проекта "Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в десет защитени зони в българските гори", който се реализира от Изпълнителната агенция по горите и Световения фонд за дива природа(WWF).