Голям синигер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Голям синигер
♂ Голям синигер
Голям синигер
♀ Голям синигер
Голям синигер
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Врабчоподобни (Passeriformes)
семейство:Синигерови (Paridae)
род:Синигери (Parus)
вид:Голям синигер (P. major)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Голям синигер в Общомедия
[ редактиране ]

Големият синигер (Parus major) или чичопей е един от най-едрите видове синигери и същевременно най-широко разпространеният. Храни се предимно с насекоми и дребни безгръбначни, но зимно време и при недостиг на храна е всеяден. Гнезди в дупки и хралупи по дървета. В България е защитен от закона вид. Въпреки това е най-често срещаната птица в България след врабчето и домашния гълъб.[2]

Мъжките и женските синигери се различават по черната ивица, разделяща корема им, която е по-тясна при женските и по-широка при мъжките. Младите синигери имат едва забележима такава ивица.

Големият синигер е смел и любопитен. Ако седите например неподвижно в беседка в парка, може да кацне дори върху вас. Сутрин се събужда преди другите птици и целият му ден минава в търсене на храна. Синигерите често се придвижват на малки групички. Звуците, които издават, са весели и разнообразни. Големият синигер е една от най-издръжливите на зимни студове птици. Само в дни, в които вали сняг, той сякаш изчезва. Ако в такъв ден чуете песента му, това е сигурен белег, че снегът е спрял.

Онлайн гласуване, организирано от Българското дружество за защита на птиците през 2012 г., обявява големия синигер за птица символ на София. Синигерът е избран сред общо 12 птици с гласовете на 24% от 8600 души.[3].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Parus major (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. BirdLife International. Parus major // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)
  3. Големият синигер е символът на София, сайт на Българското дружество за защита на птиците, 22.03.2012.